Objašnjenje:
Sva moja jutarnja grgoljenja i još po neka priča...

O kreativcima…

1. Dobar kreativac se ne obraca potrosacima, nego onim osobama u Parizu koje bi mogle da ga zaposle (direktorima dvadeset najboljih reklamnih agencija). Samim tim, odneti nagradu u Kanu ili Klubu AD je mnogo vaznije nego osvojiti parcice trzista svog klijenta.

2. Najbolja je prva ideja, ali uvek treba zahtevati tri nedelje krajnjeg roka pre nego sto se ista predstavi.

3. Reklama je jedini posao u kome ste placeni za losije obavljen posao. Kad predstravis genijalnu ideju, koju narucilac hoce da upropasti, seti se svoje plate, pa sklepaj neko sranje po njegovom diktatu za trideset sekundi, i dodaj palme u story-board da bi mogao da odes na snimanje filma nedelju dana u Majami ili Kap Verde.

4. Uvek kasni na sastanke. Kreativac koji stize tacno na vreme ne uliva poverenje. Kada udje u salu u kojoj ga svi cekaju 45 minuta, nikako ne sme da se izvini, vec treba da kaze: “Dobar dan, imam da vam posvetim svega tri minuta.” Ili citirati Rolana Barta: “Ne prodaje san, nego razum” (ili manje sik varijanta: citat “Ruzno se ne prodaje” Rejmonda Loevija). Klijent ce reci da ulozeni novac mora da im se isplati. Ali ne treba zaboraviti da narucioci dolaze u agencije jer su nesposobni da stvore ideju, da zbog toga pate i ljute se na nas. Zato kreativci treba da ih prezru: brend menadzeri su mazohisti i ljubomorni. Placaju nas da bi smo se ponizili.

5. Kad nista ne pripremis, pricaj poslednji, i ponovi ono sto su drugi rekli pre tebe. Onaj ko je poslednji pricao, bio je u pravu, tako je na svakom sastanku. Nemoj nikada da zaboravis da je cilj jednog sastanka pustiti druge da se zale.

6. Razlika izmedju seniora i juniora je u tome sto je senior bolje placen i radi manje. Sto si vise placen, vise te slusaju, a manje pricas. U ovom poslu, sto si vazniji, vise treba da cutis – jer, sto manje pricas, vise te smatraju za genijalca. Naravoucenije: da bi prodao ideju KD (Kreativnom direktoru), kreativac mora SISTEMATSKI da uverava KD da je upravo on taj koji je dosao na nju. Da bi u tome uspeo, treba da pocne svoju prezentaciju recenicama tipa: “Dobro sam razmislio o onome sto si mi rekao juce…”, ili “Ponovo sam razmotrio onu tvoju ideju od pre neki dan…”, ili pak: “Vratio sam se na tvoju pocetnu ideju”, iako, razume se, KD nije nista rekao juce, niti je imao ideju pre neki dan, a jos manje pocetnu ideju. 6 bis. Drugi nacin raspoznavanja juniora od seniora: junior prica smesne viceve kojima se niko ne smeje, dok senior izvaljuje neduhovite imbecilnosti na koje se svi smeju.

7. Gaji odsutnost, dolazi u kancelariju oko podneva, nikad ne odgovaraj na “Dobar dan”, za rucak odsustvuj po tri sata, budi nedostupan na telefonu. Ako ti upute i najmanji prigovor, reci: “Kreativac nema radno vreme, ima samo rokove.”

8. Nikad ne pitaj nikog za misljenje o kampanji. Ako nekoga pitas za misljenje, taj ce ti ga UVEK dati. A kada ga jednom da, NEMOGUCE je da ga ne uzmes u obzir.

9. Svi rade posao svog predpostavljenog. Stazista radi posao copywritera koji obavlja posao KD koji obavlja posao Direktora. Sto si vazniji, manje radis (vidi 6. zapovest). Zak Segala je ziveo dvadeset godina na racun “Snage iz potaje” (aluzija na slogan predsednicke kampanje Fransoa Miterana), formule Lona Bluma koju su obnovila dva kreativca iz njegove agencije kojih se niko ne seca. PREBACI sav posao stazisti: ako njegov rad nailzi na dopadanje, pripisaces sebi zaslugu; ako ne valja, on ce dobiti otkaz. Stazisti su novi robovi: nisu placeni, mozes da ih deljes i oblikujes prema svojoj volji, mozes ih otpustiti preko noci, oni idu po kafu, sluze kao pokretne fotokopir masine, za jednokratnu su upotrebu, isto kao i BIC zileti za brijanje.

10. Kad ti kolega kreativac prikaze dobro uradjen oglas, nemoj nikako da pokazes svoje divljenje prema njegovom izumu. Treba mu reci da mu je oglas veliko sranje, da s tim nece nista prodati, ili da je zastareo, vec vidjen milion puta, ili da ga je maznuo nekoj staroj engleskoj kampanji. A kad ti pokaze los oglas, reci mu “obozavam ideju”, i pretvaraj se da mu zavidis.

Frederic Beigbeder

Reply