Objašnjenje:
Sva moja jutarnja grgoljenja i još po neka priča...

O tegli i kafi…

Kada vam se učini da gubite kontrolu nad svojim životom, kada 24h na dan nije dovoljno, setite se tegle za kisele krastavace i kafe…

Profesor je stajao pred grupom studenata na času filozofije i kada je čas počeo, bez reči je podigao veliku, praznu teglu, stavio je na katedru i napunio lopticama za stoni tenis. Potom je upitao studente da li je tegla puna. Složili su se da jeste.

Zatim je podigao kutiju punu kamenčića i sipao ih u teglu. Blago ju je protresao. Kamenčići su se otkotrljali u prazan prostor između loptica. Tada je ponovo upitao studente da li je tegla puna. Opet su odgovorili da jeste.

Profesor je zatim uzeo kutiju punu peska. Kada ga je sipao, pesak je, naravno, ispunio sve preostale šupljine u tegli. Pitao je još jednom li je tegla puna. Studenti su skrušeno odgovorili da jeste.

Onda je profesor izvadio dve šoljice pune kafe koje su stajale ispod stola i prelio ih u teglu. Kafa je natopila pesak. Studenti su se smejali.

“Sada,” rekao je profesor, dok je smeh zamirao, “hoću da shvatite da ova tegla predstavlja vaš život.”

Loptice za stoni tenis su važne stvari u vašem životu: vaša porodica, vaša deca, vaše zdravlje, vaša vera i stvari kojima se potpuno predajete. To su one stvari uz koje bi vaš život i dalje bio ispunjen, čak i kada bi sve drugo nestalo.

Kamenčići su ostale stvari koje su važne: posao, kuća, auto…

Pesak predstavlja preostale stvari. Male stvari…

Ako biste prvo napunili teglu peskom, ne bi bilo mesta za kamenčiće i loptice za stoni tenis. Isto je i u životu. Ako potrošite svo svoje vreme i energiju na male stvari, nikada nećete imati mesta za one važne stvari.

Vodite računa o stvarima koje su ključne za vašu sreću.

Igrajte se sa decom, a ako ih nemate, radite na tome da ih stvorite. Nađite vremena za odlazak kod lekara. Izvedite partnera na večeru. Ponašajte se ponovo kao da vam je 18.

Uvek će biti vremena da se očisti kuća i urade popravke.

Prvo se pobrinite za loptice – stvari koje su vam zaista važne. Utvrdite svoje prioritete. Sve ostalo je pesak.

Jedna od studentkinja je podigla ruku i upitala šta je predstavljala kafa.

Profesor se nasmejao. “Drago mi je da ste pitali. Nju sipam, da bi vam pokazao, da bez obzira koliko mislite da vam je život pun, uvek ima prostora za kafu sa prijateljem.”

Comments (1) -> “O tegli i kafi…”

  1. Jajcanin Bozo i Ankica
    19 August 2007 13:56
    1

    Dragi prijatelji, saljem vam jedan interesantan clanak, da se zabavite. Pozdrav od Lide i Ace.

Reply