Objašnjenje:
Sva moja jutarnja grgoljenja i još po neka priča...

Toothing, tri godine kasnije

Pre nešto više od tri godine, gotovo da nije bilo značajnijeg medija koji na ovaj ili onaj način nije izvestio o novoj pojavi koja je zahvatila London – Toothingu. Reč je o komuniciranju ljudi preko protokola bluetooth sa namerom da se upoznaju i na licu mesta, na pogodnom mestu priušte sebi sex sesiju na brzaka.

Toothing?Procedura je krajnje jednostavna. U imeniku svog telefona osoba koja želi da se “igra” ove igre pravi kontak u čije ime upisuje reč “Toothing?” i upisuje svoj broj mobilnog telefona. Zatim preko bluetooth konekcije tako napravljeni kontakt šalje drugim dostupnim telefonima koji se čine zanimljivim. Ukoliko je osoba zainteresovana, ona preko SMS-a odgovara i u prepisci koja sledi ugovara se lokacija (najčešće javni toalet) i stupa se u akciju. Vremenom su razvijene i različite aplikacije za razne telefone što omogućavaju da direktno iz menija programa pokrenete potencijalnu zabavu ove vrste.

Toothing je u svojim ranim danima nosio još i naziv “bluejacking” što je jasna asocijacija na akciju koja sledi. Po nekim navodima prvi slučaj ovog socijalnog fenomena dogodio se izvesnom Jonu koji je još poznat pod nadimkom “Toothy Toothing” (autor je prvog vodiča za toothing na Webu) nakon što ga je na ovaj način startovala devojka u Londonskom metrou. Nakon kraćeg flertovanju ona je predložila kratak susret u obližnjem WC-u. On je taj susret opisao kao potpuno neromantičan i isključivo seksualan uz napomenu da tokom odnosa gotovo ni jedna reč nije izgovorena. Jon procenjuje da je tootherska zajednica narasla na više desetina hiljada pripadnika.

Na netu se bez previše truda može naći dosta lokacija koje pokrivaju različita iskustva na ovu temu na različitim mestima diljem sveta.

Ono što je zanimljivo je da je ovaj “sport” u konzervativnoj Srbiji relativno retka pojava u punom smislu tog termina ako se izuzmu neka specifična mesta i posebni događaji. U poslednje vreme su međutim počela da provejavaju pričanja o platonskim upoznavanjima preko “plavog zuba” po kafićima i klubovima što naravno nije loše. Za početak…

NAPOMENA:

Ovaj blog post je iskorišten za pisanje uvodne reči u časopisu Mikro – PC World jul/avgust 2007. Uvodnu reč možete pročitati na adresi: http://www.mikro.co.yu/ser/casopis/tekst.php?id=7028

Comments (4) -> “Toothing, tri godine kasnije”

 1. Ivan R
  24 May 2007 23:00
  1

  http://en.wikipedia.org/wiki/Toothing

  🙂

 2. Sanja
  24 May 2007 23:55
  2

  Hoaks ili ne, ja sam upoznala svoju jako dobru prijateljicu na proslom EXITu upravo toothingom koji nije imao za cilj seks.

 3. Relja
  25 May 2007 00:10
  3

  Trebaju mi komenari na ovu temu. Hoću da u Uvodnoj reči u Mikru imam laku IT priču za dvobroj i jedna od ideja mi je razrada priče o fenomenu “toothingu” nakon tri godine.

  Odlično se sećam kada se na http://www.theregister.co.uk/ pojavila vest o ovome – upecao ju je Gojko. S druge strane u leto 2004. u Londonu je u metrou definitivno bilo pingovanja (glupo zvuči ali imam pouzdan izvor) preko BT-a koje doduše nije završilo sexom.

  Dakle, nadam se da će u danima koji slede ovde biti par komentara kako bi se na kraju možda i sklopila pričica za uvodnik…

 4. maRkus
  25 May 2007 14:32
  4

  ja sam o toothingu dosta citao i skapirao sam do postoje moguce dve price – da se zaista desio ali da je nekome odgovaralo da se qurci da je hoax (ipak je reuters pisao o tome i tesko da oni nisu proveravali) ili da je zaista bio hoax koji je posle izazvao pravi toothing.

  sta je prica – ja sam prilicno slobodan i svako leto sam na mestima gde je prilicno slobodno – ios, mikonos, ibica i sl, a cesto sam i po berlinu, amsterdamu, londonu. na svim ovim mestima ja sam imao toothing iskustva koja sam realizovao (nije da se sada qurcim da sam neki *ebac – to svako moze ko hoce).

  zato tvrdim da ovo radi, a da li je krenulo kao hoax pa se narod napalio, ili je neko hteo da tripuje da je hoax ne znam

Reply